Daria |
Wysłany: Nie 18:13, 04 Gru 2005 Temat postu: Przysmaki dla psów własnej roboty |
|
Zamieszczam kilka przepisów :
Ciasteczka serowe:
Składniki:
2 szklanki maki
1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
2 z±bki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju ro¶linnego
5 łyżek stołowych wody
Wykonanie:
M±kę, ser, olej i czosnek wymieszać (można użyć miksera), stopniowo dodaj±c wodę. Ciasto rozwałkować do grubo¶ci ok. 1 cm i wyci±ć odpowiedni kształt. Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumieni±.
Ciasteczka w±trobowe:
Składniki:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg w±troby (surowej)
1 z±bek czosnku
ok. 2 szklanek m±ki
Wykonanie:
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. W±tróbkę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle m±ki, żeby mieć gęsto¶ć przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagaj±c sobie łopatk±. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w ¶rodek wychodzi suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut
Ciasteczka pasztetowe:
Składniki:
60 dkg pasztetowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki m±ki
Wykonanie:
Cało¶ć wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20 min. w 200 stopniach.
Ciasteczka cynamono-jabłkowe:
Składniki:
1 duże jabłko
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki m±ki owsianej (lub ryżow± je¶li pies jest alergikiem)
3/4 szklanki m±ki pszennej
Wykonanie:
Nastawić piecyk na 200-220 stopni
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wodę cynamon i m±kę owsian±. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać m±kę pszenn±. Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włożyć do piekarnika na 0,5 godz. Następnie przewrócić na drug± stronę i zmniejszyć temperaturę do około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut.
Ciasteczka z Gerbera:
1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera)
6 łyżek stołowych mleka w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować
ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbr±zowiej±.
Ciasteczka marchewkowe (wpływaj±ce na barwę sier¶ci)
szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
2 łyżeczki czosnku
1 szklanka m±ki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/8 szklanki m±ki ryżowej lub zarodków pszennych
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać
ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobi± się br±zowe i chrupi±ce.
Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych:
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
Wykonanie:
Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalaj±) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładk± masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywn± pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luĽno na posmarowanej tłuszczem i posypanej m±k± blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumieni± (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalaj±. Wył±czyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.
Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych):
Składniki:
1 jabłko,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 białka z jajek,
1/8 szklanki z otr±b owsianych,
1/8 szklanki m±ki owsianej,
1/4 szklanki chudego mleka,
Wykonanie:
Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody).
Następnie wymieszać z reszt± składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżk± na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Wkrótce postaram się więcej dodać, bo znam jeszcze troche . |
|